Finanzen

S 10 000 priloženih potpisa, o navodno nepoštenim uvjetima u ugovorima za zajmove u stranoj valuti u Mađarskoj

E. P.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositelj predstavke žali se da Direktiva 93/13/EEZ o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima nije ispravno prenesena u mađarsko pravo. Prema podnositelju predstavke vrlo velik broj mađarskih državljana uzeo je hipotekarne kredite u stranoj valuti, no ne mogu plaćati mjesečne rate jer su banke za otplatu zajma primijenile različit tečaj od onog koji se koristio kada je omogućeno uzimanje zajma. Podnositelj predstavke navodi da je to bankama omogućilo zlouporabu raskida ugovora i učinilo stotine tisuća mađarskih građana beskućnicima, što je rezultiralo teškim duševnim patnjama oštećenih. Nakon presude Suda Europske unije, kao i presude mađarskog Vrhovnog suda, u kojima su takvi ugovorni uvjeti proglašeni nepoštenima, u 2014. izmijenjeno je mađarsko zakonodavstvo. Međutim, podnositelj predstavke tvrdi da time nije pružena pravna zaštita dužnicima čiji su ugovori već bili protupravno ukinuti i kojima sada prijete masovne deložacije.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international