Finanzen

S 10 000 podpismi, o údajných nespravodlivých podmienkach zmlúv o úveroch v cudzej mene v Maďarsku

E. P.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľ petície sa sťažuje, že smernica 93/13/EHS o nespravodlivých podmienkach v spotrebiteľských zmluvách nebola riadne transponovaná do maďarského právneho poriadku. Podľa neho si veľa Maďarov zobralo hypotekárny úver v cudzej mene, ale potom nedokázali platiť mesačné splátky, lebo banky uplatnili na splácanie úverov iný výmenný kurz ako pri poskytnutí úveru. Uvádza, že to bankám umožnilo zneužiť ustanovenia o ukončení úverovej zmluvy, na základe čoho stovky tisícok Maďarov prišli o bývanie a utrpeli vážnu duševnú traumu. Na základe rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ako aj rozhodnutia maďarského najvyššieho súdu, ktoré tieto zmluvné podmienky označili za nespravodlivé, bola maďarská legislatíva v roku 2014 zmenená. Predkladateľ petície však tvrdí, že dlžníci, ktorých zmluvy už boli nezákonne ukončené, sa nedočkali nijakej nápravy, a teraz im hrozí hromadné vysťahovanie.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international