Finanzen

Polgár által benyújtott 0928/2018. számú, 10 000 aláírást tartalmazó petíció a magyarországi devizahitelek állítólagos tisztességtelen szerződési feltételeiről

E. P.
6 Supporters 6 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

A petíció benyújtója kifogásolja, hogy a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló 93/13/EGK irányelvet nem ültették át megfelelően a magyar jogba. A petíció benyújtója szerint nagyon sok magyar vett fel devizaalapú jelzáloghitelt, azonban nem tudták visszafizetni a havi törlesztőrészleteiket, mivel a bankok a hitel felvételekor alkalmazottól eltérő átváltási árfolyamot alkalmaztak a kölcsön visszafizetésekor. A petíció benyújtója azt állítja, hogy ez lehetővé tette a bankok számára a szerződések visszaélésszerű felmondását, több százezer magyart téve földönfutóvá, ami súlyos lelki stresszhez vezetett az érintettek körében. Miután mind az Európai Unió Bírósága, mind a magyar legfelsőbb bíróság (Kúria) tisztességtelennek ítélte az ilyen szerződési feltételeket, a magyar jogszabályokat 2014-ben módosították. A petíció benyújtója azonban azt állítja, hogy ez nem orvosolta azoknak az adósoknak a problémáját, akiknek a szerződését már jogellenesen megszüntették, és akiket jelenleg tömeges kilakoltatások fenyegetnek.

Thank you for your support, E. P.