Umwelt

W sprawie przestępstw przeciwko środowisku w lagunie Mar Menor, Murcja

E. P.
  1. Launched 29/04/2020

Składający(-a) petycję skarży się na brak wdrożenia przepisów dotyczących ochrony środowiska, nadzoru i inspekcji w związku z sytuacją w lagunie Mar Menor w Murcji i potępia niepokojący wzrost liczby przestępstw przeciwko środowisku. Składający(-a) petycję apeluje, by pozbawić regionalny rząd Murcji kompetencji ekologicznych z powodu zaniedbania obowiązków, co spowodowało, że Mar Menor zamieniło się w morze martwe. Składający(-a) petycję wzywa Komisję do utworzenia stacji ochrony środowiska na jednej z wysp w Mar Menor w celu monitorowania stanu i odbudowy laguny. Składający(-a) petycję wzywa do wszczęcia postępowania dyscyplinarnego z powodu nieprzestrzegania prawa UE i potępia przesadną eksploatację przez rolnictwo i nadmierną urbanizację.

Thank you for your support, E. P.