Zusammenleben

W sprawie rzekomych systematycznych naruszeń zasady domniemania niewinności i naruszeń dyrektywy (UE) 2016/343 w Bułgarii

Radosveta Vassileva
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję jest zaniepokojona tym, że Bułgarii systematycznie narusza Kartę praw podstawowych, w szczególności art. 47 i 48, oraz konsekwentnie nie przestrzega dyrektywy (UE) 2016/343 w sprawie wzmocnienia niektórych aspektów domniemania niewinności i prawa do obecności na rozprawie w postępowaniu karnym. Podnosi ona, że dyrektywa nie została prawidłowo przetransponowana do bułgarskiego prawa i że Bułgaria nie przyjęła przepisów wykonawczych. Zdaniem składającej petycję, Bułgaria naruszyła również niektóre przepisy tej dyrektywy, ponieważ, między innymi, miało miejsce przedstawianie stronniczych wypowiedzi na temat podejrzanych i stosowanie kary aresztu. Składająca petycję podkreśla, że roczne sprawozdanie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (2017) plasuje Bułgarię na wysokiej pozycji, jeśli chodzi o naruszanie europejskiej konwencji praw człowieka.

Thank you for your support, Radosveta Vassileva

openPetition international