Soziales

W sprawie odszkodowania za obrażenia ciała

Bert Vanhelmont
2 Supporters 2 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający petycję sprzeciwia się stosowaniu orientacyjnej tabeli służącej jako podstawa do określenia stopnia uszkodzenia ciała w Belgii, w tym również w sprawach toczących się przed sądem. Według składającego petycję skale odszkodowania określone w orientacyjnej tabeli wynoszą 65 % dla kobiet i 35 % dla mężczyzn, co przy założeniu, że stopień obrażeń i niepełnosprawności jest taki sam, powoduje dyskryminację mężczyzn w stosunku do kobiet. W związku z tym składający petycję zwrócił się do Federalnego Ministerstwa Sprawiedliwości Belgii, jednak do tej pory nie otrzymał żadnej odpowiedzi. Składający petycję wzywa do podjęcia niezbędnych kroków w celu usunięcia tej formy dyskryminacji ze względu na płeć z tabeli orientacyjnej.

Thank you for your support, Bert Vanhelmont