W sprawie niezgodności reform sądownictwa w Polsce z prawem UE

J. S.
  1. Launched 25/02/2020

Składający petycję wzywa Komisję Europejską do powstrzymania reform sądownictwa w Polsce, które prowadzone są od 2,5 roku. Jego zdaniem zmiany w systemie sądownictwa wprowadzone przez obecny rząd są sprzeczne z prawem UE: Trybunał Konstytucyjny został praktycznie pozbawiony możliwości działania, a podstawowe prawa i wolności zagwarantowane w art. 3 ust. 3 TUE są naruszane. Co więcej, rozdział władzy, rządy prawa i prawo do sprawiedliwego procesu są zagrożone z powodu dominacji władzy wykonawczej. Składający petycję odnosi się do art. 47 Karty praw podstawowych i orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (sprawa C-64/16).

Thank you for your support, J. S.