Lengyelországi igazságügyi reformok uniós joggal való összeegyeztethetetlenségéről

J. S.
  1. Launched 25/02/2020

A petíció benyújtója felszólítja az Európai Bizottságot, hogy állítsa meg a lengyelországi igazságszolgáltatás immár két és fél éve tartó reformfolyamatát. A petíció benyújtója úgy véli, hogy a jelenlegi kormánynak az igazságügyi rendszer átalakítása érdekében bevezetett intézkedései sértik az uniós jogot: az alkotmánybíróságot gyakorlatilag megszűntették, az EUSZ 3. cikkének (3) bekezdésében biztosított alapjogokat és alapvető szabadságokat megsértették. Emellett a végrehajtó hatalmi ág túlsúlya a hatalmi ágak szétválasztására, a jogállamiság elvére és a tisztességes eljáráshoz való jogra is veszélyt jelent. A petíció benyújtója az Európai Unió Alapjogi Chartájának 47. cikkére, valamint az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatára (C-64/16. számú ügy) hivatkozik.

Thank you for your support, J. S.