Rechtstaatlichkeit

относно несъвместимост на полските съдебни реформи с правото на ЕС

J. S.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Вносителят на петицията призовава Европейската комисия да прекрати реформите в съдебната система в Полша, провеждани през последните две години и половина. Според него промените в съдебната система, въведени от настоящото правителство, са в разрез с правото на ЕС: Конституционният съд практически не се използва, а основните права и свободи, гарантирани от член 3, параграф 3 от Договора за ЕС, се нарушават. Освен това разделението на властите, принципите на правовата държава и правото на справедлив съдебен процес са заплашени от върховенството на изпълнителната власт. Вносителят на петицията се позовава на член 47 от Хартата на основните права и на съдебната практика на Съда на Европейския съюз (дело C-64/16).

Thank you for your support, J. S.