Rechtstaatlichkeit

E. P.
  1. Launched October 2019

Składający petycję zwraca się do Parlamentu Europejskiego o podjęcie wszelkich niezbędnych środków w celu zadbania o to, by władze hiszpańskie dostosowały prawodawstwo krajowe do rozporządzenia (UE) 2015/2421 zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 861/2007 ustanawiające europejskie postępowanie w sprawie drobnych roszczeń oraz rozporządzenie (WE) nr 1896/2006 ustanawiające postępowanie w sprawie europejskiego nakazu zapłaty. W szczególności domaga się on, by w przypadku spraw dotyczących roszczeń o wartości poniżej 5000 EUR nie istniał już obowiązek obecności prawnika lub przedstawiciela ustawowego, jednak aby zaangażowanie prawników było możliwe, jeżeli wymaga tego kwestia będąca przedmiotem dyskusji, niezależnie od kwoty roszczeń.

Thank you for your support, E. P.