Finanzen

W sprawie naruszenia przez Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) dyrektywy 2014/59/UE

Ton Vervloet
  1. Launched November 2019

Składający petycję twierdzi, że Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) w Andorze naruszyła dyrektywę 2014/59/UE, a w szczególności motyw 91, który stanowi: „Ponadto, w przypadkach gdy jest to konieczne w celu ochrony osób trzecich, które nabyły w dobrej wierze aktywa, prawa i zobowiązania instytucji objętej restrukturyzacją i uporządkowaną likwidacją w wyniku wykonania przez organy uprawnień w zakresie prowadzenia restrukturyzacji i uporządkowanej likwidacji, oraz w celu zapewnienia stabilności rynków finansowych, prawo do odwołania nie powinno mieć wpływu na ważność wszelkich przyjętych później aktów administracyjnych lub transakcji zawartych na podstawie unieważnionej decyzji. W takich przypadkach środki prawne przysługujące w odniesieniu do błędnej decyzji powinny być zatem ograniczone do kwestii przyznania odszkodowania z tytułu szkód poniesionych przez zainteresowane osoby”.

Thank you for your support, Ton Vervloet