Versorgung

W sprawie etykietowania produktów spożywczych w całej UE przy użyciu systemu drogowej sygnalizacji świetlnej

Daniel Hettrich
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 7 weeks

Składający petycję wzywa do wprowadzenia ogólnounijnego systemu etykietowania żywności opartego na zasadzie drogowej sygnalizacji świetlnej, wskazującego w szczególności na żywność zawierającą wysoki poziom cukru, tłuszczu i soli. Składający petycję jest zdania, że obecne praktyki w zakresie etykietowania żywności są coraz bardziej nieprzejrzyste dla konsumentów, co prowadzi do nieświadomego wyboru żywności, co może skutkować problemami dotyczącymi zdrowia publicznego na szeroką skalę, których można było uniknąć. W związku z tym składający petycję wzywa Parlament Europejski do przejęcia wiodącej roli w kwestii bezpieczeństwa żywności i jej związku ze zdrowiem publicznym, ze względu na starzenie się społeczeństwa europejskiego i przemysł spożywczy wymagający nadzoru regulacyjnego.

Thank you for your support, Daniel Hettrich