Soziales

W sprawie braku skutecznej ochrony przed nadużywaniem umów o pracę na czas określony w odniesieniu do pracowników zatrudnionych jako marynarze

Maria Grazia Belfiore
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składająca petycję skarży się na sytuację pracowników zatrudnionych jako marynarze we Włoszech, którzy są narażeni na nadużywanie umów o pracę na czas określony z naruszeniem przepisów dyrektywy 1999/70/WE i europejskiego porozumienia ramowego w sprawie umów o pracę na czas określony. W szczególności składająca petycję skarży się na praktyki stosowane przez Capitanerie di porto (władze portowe), które zarządzają publicznymi urzędami pracy dla marynarzy. Organy te systematycznie omijają przepisy art. 326 kodeksu żeglugi, który przewiduje zawieranie umów na czas określony maksymalnie na okres jednego roku. Składająca petycję krytykuje w szczególności działania Rete Ferroviaria Italiana (RFI – przedsiębiorstwa świadczącego m.in. usługi promowe łączące Sycylię i Sardynię), która od 1995 r. stosuje następujące po sobie 78-dniowe umowy o pracę na czas określony, aby poradzić sobie z chronicznym niedoborem personelu. Jest to bezprawna praktyka, która stała się zarzewiem długotrwałego i rozległego sporu między marynarzami i RFI. Z uwagi na niepewność i ryzyko nierównego traktowania wynikające z odmiennych orzeczeń właściwych sądów włoskich składająca petycję wzywa Parlament Europejski do podjęcia działań w celu zapewnienia rzeczywistej ochrony pracy na morzu we Włoszech.

Thank you for your support, Maria Grazia Belfiore