Soziales

O neučinkoviti zaščiti delavcev, ki so zaposleni kot pomorščaki, pred zlorabo pogodb o zaposlitvi za določen čas ,

Maria Grazia Belfiore
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Vlagateljica peticije se pritožuje nad razmerami delavcev, ki so v Italiji zaposleni kot pomorščaki, saj se zlorabljajo njihove pogodbe o zaposlitvi za določen čas, kar predstavlja kršitev določb Direktive 1999/70/ES in evropskega okvirnega sporazuma o delu za določen čas. Vlagateljica peticije se zlasti pritožuje nad praksami Capitanerie di porto (pristaniških organov), ki upravljajo javne zavode za zaposlovanje za pomorščake. Ti organi se sistematično izogibajo določbam člena 326 zakonika o plovbi, ki določa najdaljše trajanje pogodb o zaposlitvi za določen čas, in sicer eno leto. Vlagateljica peticije zlasti kritizira ravnanje Rete Ferroviaria Italiana (RFI – podjetje, ki med drugim upravlja trajektne storitve, ki povezujejo Sicilijo in Sardinijo), ki od leta 1995 uporablja zaporedne 78-dnevne pogodbe o zaposlitvi za določen čas zaradi kroničnega pomanjkanja osebja. To je nezakonita praksa, ki je povzročila dolgotrajen in obsežen spor med pomorščaki in RFI. Glede na negotovost in tveganje neenakega obravnavanja zaradi različnih sodb pristojnih italijanskih sodišč vlagateljica peticije poziva Evropski parlament, naj ukrepa in v Italiji zagotovi resnično varstvo zaposlenih v pomorstvu.

Thank you for your support, Maria Grazia Belfiore