Soziales

Tengerészként foglalkoztatott munkavállalók határozott idejű munkaszerződéseivel való visszaélések elleni hatékony védelem hiányáról

Maria Grazia Belfiore
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

A petíció benyújtója panaszt emel az Olaszországban tengerészként alkalmazott munkavállalók helyzete miatt, akik a határozott idejű munkaszerződésekkel való, az 1999/70/EK irányelv és a határozott ideig tartó munkaviszonyról szóló európai keretmegállapodás rendelkezéseit sértő visszaélés áldozatai. A petíció benyújtóját különösen a tengerészek állami foglalkoztatási szolgálatait irányító Capitanerie di porto (kikötői hatóságok) gyakorlatai aggasztják. Ezek a hatóságok szisztematikusan kijátsszák a hajózási törvénykönyv 326. cikkének rendelkezéseit, amely legfeljebb egyéves időtartamot tesz lehetővé a határozott idejű szerződések esetében. A petíció benyújtója különösen a Rete Ferroviaria Italiana (RFI – a többek között Szicíliát és Szardíniát összekötő kompszolgáltatásokat működtető vállalat) tevékenységét bírálja, amely 1995 óta 78 napos egymást követő határozott idejű szerződéseket alkalmaz, hogy kezelni tudja a krónikus munkaerőhiányt. Ez egy jogellenes gyakorlat, amely hosszas és kiterjedt vitát gerjesztett a tengerészek és az RFI között. Tekintettel a bizonytalanságra és az illetékes olasz bíróságok eltérő döntéseiből adódó egyenlőtlen bánásmód kockázatára, a petíció benyújtója arra kéri az Európai Parlamentet, hogy tegyen lépéseket a tengerészeti munka valódi védelme érdekében Olaszországban.

Thank you for your support, Maria Grazia Belfiore