Soziales

относно липсата на ефективна защита срещу злоупотребата със срочни договори за работници, наети като морски лица

Maria Grazia Belfiore
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Вносителката на петицията се оплаква от положението на работниците, наети като морски лица в Италия, които са обект на злоупотреба със срочни договори в нарушение на разпоредбите на Директива 1999/70/ЕО и на Европейското рамково споразумение за срочните договори. По-специално вносителката на петицията се оплаква от практиките на „Capitanerie di porto“ (пристанищни органи), които управляват публичните служби по заетостта на морските лица. Тези органи системно заобикалят разпоредбите на член 326 от Кодекса за корабоплаването, който предвижда максимална продължителност от една година за срочните договори. По-специално вносителката на петицията критикува действията на „Rete Ferroviaria Italiana“ (RFI е дружеството, което управлява, наред с другото, фериботни услуги за връзка между Сицилия и Сардиния), което от 1995 г. насам използва последователни 78-дневни срочни договори, за да преодолява постоянния си недостиг на персонал. Това е незаконна практика, която подклажда дълги и широки спорове между морските лица и RFI. С оглед на несигурността и на риска от неравно третиране в резултат от различните решения на компетентните италиански съдилища, вносителката на петицията призовава Европейския парламент да предприеме действия, за да бъде гарантирана действителна защита на морския труд в Италия.

Thank you for your support, Maria Grazia Belfiore