Soziales

Privind lipsa unei protecții efective împotriva utilizării abuzive a contractelor pe durată determinată pentru lucrătorii angajați ca navigatori

Maria Grazia Belfiore
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Petiționara reclamă situația lucrătorilor angajați ca navigatori în Italia, care sunt supuși abuzului de contracte pe durată determinată, încălcând dispozițiile Directivei 1999/70/CE și ale acordului-cadru european privind contractele pe durată determinată. În special, petiționara își exprimă nemulțumirea cu privire la practicile „Capitanerie di porto” (autorități portuare), care gestionează birourile publice de ocupare a forței de muncă pentru navigatori. Aceste autorități eludează în mod sistematic dispozițiile articolului 326 din Codul navigației, care prevăd o durată maximă de un an pentru contractele pe durată determinată. În special, petiționara critică acțiunile Rete Ferroviaria Italiana (RFI — societatea care furnizează, printre altele, servicii de transport cu feribotul între Sicilia și Sardinia), care face uz, începând din 1995, de contracte pe durată determinată succesive de 78 de zile pentru a face față lipsei cronice de personal. Aceasta este o practică ilegală care a alimentat un litigiu îndelungat și amplu între navigatori și RFI. Având în vedere incertitudinea și riscul unui tratament inegal ca urmare a hotărârilor diferite ale instanțelor italiene competente, petiționara solicită Parlamentului European să ia măsuri pentru a asigura o protecție reală a muncii în domeniul maritim în Italia.

Thank you for your support, Maria Grazia Belfiore