Soziales

O nedostatku učinkovite zaštite od zlouporabe ugovora na određeno vrijeme u slučaju pomoraca

Maria Grazia Belfiore
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Podnositeljica predstavke žali se zbog situacije radnika zaposlenih kao pomoraca u Italiji koji su žrtve zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, kojima se krše odredbe Direktive 1999/70/EZ i Europski okvirni sporazum o radu na određeno vrijeme. Konkretno, podnositeljica predstavke žali se na prakse lučke uprave Capitanerie di porto koja upravlja javnim uredima za zapošljavanje mornara. Ta tijela sustavno zaobilaze uredbe članka 326. Pomorskog zakona kojim se propisuje jedna godina kao najdulje vrijeme trajanje ugovora na određeno vrijeme. Konkretno, podnositeljica predstavke kritizira postupke poduzeća Rete Ferroviaira Italiana (RFI – poduzeće koje upravlja, među ostalim, uslugama trajektnog prijevoza između Sicilije i Sardinije) i koje od 1995. koristi uzastopne 78-dnevne ugovore o radu na određeno vrijeme, te tako rješava kronični nedostatak osoblja. Riječ je o ilegalnoj praksi koja je dovela do dugotrajnog i velikog spora između pomoraca i RFI-ja. Zbog nesigurnosti i rizika od nejednakog postupanja koje proizlazi iz različitih odluka nadležnih talijanskih sudova, podnositeljica predstavke poziva Europski parlament da poduzme mjere kako bi se osigurala istinska zaštita rada pomoraca u Italiji.

Thank you for your support, Maria Grazia Belfiore