Szén-dioxid-árazás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében

Marco CAPPATO
Európai Bizottság
0 Supporters 0 in European Union
  1. Launched July 2019

Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan uniós jogszabályra, amely a globális felmelegedés elleni küzdelem és a hőmérséklet-emelkedés 1,5 °C-ra történő korlátozása érdekében visszafogja a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, valamint ösztönzi az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások felhasználását. Javaslatunk minimális árat vezetne be a CO2-kibocsátásra, amely 2020-tól CO2 tonnánként 50 EUR-ról indulna, és 2025-re elérné a tonnánként 100 EUR-t. A javaslat ugyanakkor megszüntetné a kibocsátási egységek uniós szennyezők közötti térítésmentes kiosztását, és határokon történő kiigazítást célzó mechanizmust vezetne be a harmadik országokból származó behozatalra oly módon, hogy az ellentételezze a CO2-kibocsátás exportáló országon belüli alacsonyabb árazását. A szén-dioxid-árazásból származó magasabb bevételeket az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások felhasználását támogató európai intézkedések céljaira csoportosítanánk át, valamint az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentésére fordítanánk.

Thank you for your support, Marco CAPPATO