Bojujme proti změně klimatu stanovením ceny uhlíkových emisí

Marco CAPPATO
Evropská komise
  1. Launched July 2019

Žádáme Evropskou komisi, aby navrhla právní předpis EU, jenž bude odrazovat od spotřeby fosilních paliv a vést k úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů v zájmu boje proti globálnímu oteplování a v zájmu omezení nárůstu teploty na 1,5 °C. Náš návrh přichází s minimální cenou emisí CO2, která bude od roku 2020 začínat na 50 EUR za tunu CO2 a do roku 2025 se zvýší na 100 EUR. Na základě návrhu se zároveň zruší stávající systém bezplatných povolenek pro znečišťovatele v EU a v případě dovozu ze zemí mimo EU se zavede pohraniční mechanismus kompenzačních opatření, kterým se budou vyrovnávat nižší ceny emisí CO2 ve vyvážející zemi. Vyšší příjmy plynoucí ze stanovení ceny uhlíku budou vyčleněny na evropské politiky, které podporují úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů, a na snižování zdanění nižších příjmů.

Thank you for your support, Marco CAPPATO