Cijenom ugljika protiv klimatskih promjena

Marco CAPPATO
Europska komisija
  1. Launched July 2019

Tražimo od Europske komisije da predloži zakonodavni akt kojim će se potaknuti smanjenje potrošnje fosilnih goriva, štednja energije i upotreba obnovljivih izvora energije radi borbe protiv globalnog zatopljenja i ograničavanja porasta temperature na 1,5 °C. Predlažemo uvođenje najniže cijene za emisije CO2, od 50 EUR po toni CO2 u 2020. do 100 EUR po toni u 2025. Predlažemo i ukidanje postojećeg sustava besplatnih emisijskih jedinica za onečišćivače iz EU-a i uvođenje mehanizma granične prilagodbe koji bi se primjenjivao na uvoz iz zemalja izvan EU-a da bi se nadoknadile niže cijene emisija CO2 u zemlji izvoznici. Dodatni prihodi ostvareni određivanjem cijene ugljika iskoristili bi se za financiranje europskih mjera politike za poticanje štednje energije i upotrebu obnovljivih izvora energije te za smanjenje oporezivanja nižih dohodaka.

Thank you for your support, Marco CAPPATO