Zusammenleben

O základných právach občanov LGBT komunity v EÚ a rozdielnom zaobchádzaní s nimi v rôznych členských štátoch

European Parliament
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 7 Wochen

Predkladateľ poukazuje na to, že postoj k homosexuálnym párom je v rôznych členských štátoch stále odlišný a v porovnaní s heterosexuálnymi pármi zostávajú v nevýhode, bez ohľadu na záruky rovnosti zakotvené v zmluvách a Charte základných práv Európskej únie. Napriek priznanej ochrane manželstiev a rodín je pre páry osôb rovnakého pohlavia a rôznej národnosti ťažšie dosiahnuť napríklad uznanie sobášneho listu v inom členskom štáte. Členské štáty tiež prijímajú zákony, ktoré v podstate protirečia základným právam zakotveným v Európskom dohovore o ľudských právach. Predkladateľ petície uvádza, že nemecké orgány odmietajú uznať jeho manželstvo s holandským štátnym príslušníkom, ktoré bolo uzavreté v roku 2011, vydať jeho partnerovi cestovný pas alebo mu udeliť právo voliť, pokiaľ sa nezriekne určitých práv, čím v podstate ostane bez štátnej príslušnosti. Okrem toho nie je oprávnený, na rozdiel od heterosexuála, požadovať nápravu súdnou cestou. Predkladateľ sa preto sa snaží o prijatie európskeho zákona, ktorý by obsahoval jednotné vymedzenie pojmov, ako je rod a manželstvo, spolu s uznaním práv menšín LGTB.

Thank you for your support, European Parliament

openPetition international