Zusammenleben

O temeljnim pravima građana EU-a koji pripadaju LGBT populaciji te o njihovom različitom tretmanu u različitim državama članicama

European Parliament
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 6 Wochen

Podnositelj predstavke navodi da homoseksualni parovi još uvijek imaju različit tretman u različitim državama članicama te da su i dalje u nepovoljnom položaju u odnosu na heteroseksualne parove bez obzira na jamstva jednakosti utjelovljena u Ugovorima te u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Unatoč zaštiti brakova i obitelji, istospolnim parovima različitih nacionalnosti teže je, na primjer, ishoditi priznanje vjenčanih listova u drugoj državi članici. Države članice također donose zakone kojima se praktički pobijaju temeljna prava utvrđena Poveljom Europske unije o temeljnim pravima. Podnositelj navodi da njemačka nadležna tijela odbijaju priznati njegov brak s državljaninom Nizozemske, sklopljen 2011., izdati njegovom partneru putovnicu ili mu priznati pravo glasa ako se ne odrekne određenih prava, čime bi praktički ostao bez državljanstva. Nadalje, za razliku od heteroseksualnih muškaraca, njegov partner nema pravo zatražiti pravnu zaštitu pred sudovima. Podnositelj prema tome traži da se donese europski zakon koji bi sadržavao ujednačene definicije koncepata kao što su rod i brak, zajedno s priznavanjem prava LGBT manjine.

Thank you for your support, European Parliament

openPetition international