Zusammenleben

Z uniós LGBTI-polgárok alapvető jogairól és a különböző tagállamokban velük szemben alkalmazott eltérő bánásmódról

Petitioner
5 Supporters 5 in European Union
Collection finished
  1. Launched August 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója kifejti, hogy különböző tagállamokban más-más módon bánnak a homoszexuális párokkal, akik a Szerződésekben és az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt egyenlőségi garanciák ellenére a heteroszexuális párokhoz képest továbbra is hátrányos helyzetben vannak. Az azonos nemű, de más állampolgárságú párok számára a házasságok és a családok számára biztosított védelem ellenére nagyobb nehézséget okoz például a házassági anyakönyvi kivonatoknak egy másik tagállamban történő elismertetése. A tagállamok olyan jogszabályokat is elfogadnak, amelyek tulajdonképpen érvénytelenítik az emberi jogok európai egyezményében foglalt alapvető jogokat. A petíció benyújtója elmondja, hogy a német hatóságok nem ismerik el azt a házasságát, amelyet egy holland állampolgárral kötött 2011-ben, és nem hajlandók sem útlevelet kiadni házastársának, sem szavazati jogát elismerni (kivéve, ha lemond bizonyos jogokról), gyakorlatilag hontalanná téve őt. Ráadásul (heteroszexuális férfitársaival ellentétben) bírósági úton sem folyamodhat jogorvoslatért. A petíció benyújtója ezért európai jogszabály elfogadását kéri, amely pontosan meghatározza többek között a „nem” és a „házasság” fogalmát, valamint elismeri az LGTBI-személyek kisebbségi jogait.

openPetition international