Gesundheit

относно необходимостта от извършване на проверка на плана за наблюдение на радиоактивността на земята в Паломарес (Испания)

J. H.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Петицията се отнася до инцидента в Паломарес, при който самолет на Военновъздушните сили на Съединените американски щати се сблъсква по време на полет над района през 1966 г., което води до замърсяване с плутоний. Европейската комисия извърши мисия за проверка в района през 2010 г. и се съгласи, че плановете за управление и наблюдение на района са били подходящи по онова време. САЩ подписаха споразумение с Испания през 2015 г. за управление на радиоактивните отпадъци. Вносителят на петицията счита, че плановете на САЩ за възстановяване на района и за отстраняване на радиоактивните отпадъци не водят до подходяща защита или стандарти на безопасност. Той твърди, че плановете ще продължават да водят до висока концентрация на опасен изотоп в района. Освен това той твърди, че в планове е посочена област, която трябва да бъде изчистена и която възлиза на 28 000 m³, а това представлява значително намаление спрямо предходната площ от 50 000 m³, в Плана за възстановяване на Паломарес (ПВП), приет през 2010 г. Той счита, че частичното обеззаразяване не е подходящо решение. Вносителят на петицията твърди, че над района все още тегне икономическо и социално клеймо и че туризмът и селското стопанство са сериозно засегнати. Поради това той отправя искане към ЕО да извърши независима проверка на зоната за наблюдаваните стойности на радиоактивност и да разследва този въпрос в съответствие с член 35 от Договора за Евратом.

Thank you for your support, J. H.

openPetition international