Dėl būtinybės patikrinti dirvos Palomarės vietovėje (Ispanija) radioaktyvumo stebėsenos planą

J. H.
  1. Launched 25/02/2020

Peticija susijusi su 1966 m. Palomarėje įvykusiu incidentu, kai ore susidūrė Jungtinių Valstijų oro pajėgų lėktuvas ir vietovė buvo užteršta plutoniu. Europos Komisija 2010 m. atliko patikrinimo misiją šiame rajone ir pritarė, kad vietovės valdymo ir priežiūros planai tuo metu buvo tinkami. 2015 m. JAV pasirašė susitarimą su Ispanija dėl radioaktyvių atliekų tvarkymo. Peticijos pateikėjas mano, kad JAV planai dėl vietovės atkūrimo ir radioaktyvių atliekų pašalinimo nėra tinkama apsauga ar saugos standartai. Jis mano, kad nepaisant šių planų minėtoje vietovėje vis dar liks didelė pavojingų izotopų koncentracija. Be to, jis teigia, kad tuose planuose numatyta išvalyti 28 000 m³ dirvožemio, o tai yra gerokai mažesnis skaičius už anksčiau minėtus 50 000 m³, kaip buvo numatyta 2010 m. patvirtintame Palomarės atkūrimo plane. Peticijos pateikėjas mano, kad dalinis nukenksminimas nėra tinkamas sprendimas. Jis teigia, kad vietovė tebėra stigmatizuojama socialiniu ir ekonominiu požiūriu, dėl to rimtai nukenčia turizmo ir žemės ūkio sektoriai. Todėl peticijos pateikėjas prašo, kad Europos Komisija nepriklausomai patikrintų vietovę dėl radioaktyvumo lygio kontrolės ir ištirtų šį klausimą, vadovaudamasi Euratomo sutarties 35 straipsniu.

Thank you for your support, J. H.