Palomaresi (Spanyolország) földterületek radioaktivitásának ellenőrzésére irányuló terv ellenőrzésének szükségességéről

J. H.
Collection finished
  1. Launched February 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció a palomaresi balesetre vonatkozik, amikor 1966-ban az Egyesült Államok repülőgépei összeütköztek a terület felett, ami plutónium szennyeződést eredményezett. Az Európai Bizottság helyszíni ellenőrzést végzett 2010-ben a területen, és egyetértett abban, hogy a terület igazgatására és felügyeletére vonatkozó tervek akkoriban megfelelőek voltak. Az Egyesült Államok 2015-ben megállapodást írt alá Spanyolországgal a radioaktív hulladék kezelésére. A petíció benyújtója úgy véli, hogy a terület helyreállítására és a radioaktív hulladék eltávolítására irányuló amerikai tervek nem eredményeznek megfelelő biztonsági védelmet vagy normákat. Azt állítja, hogy a tervek továbbra is a veszélyes izotóp nagy koncentrációjával fognak járni a területen. Ezenkívül azt is állítja, hogy a tervek egy 28000 m³-t kitevő terület megtisztítására irányulnak, ami jelentős visszalépés a 2010-ben elfogadott palomaresi rehabilitációs tervben (PRP) szereplő 50000 m³-es kiterjedéshez képest. Úgy véli, hogy a részleges hulladék-mentesítés nem megfelelő megoldás. A petíció benyújtója szerint még mindig társadalmi és gazdasági megbélyegzés sújtja a térséget, és ez súlyosan érintette a turizmust és a mezőgazdasági ágazatokat. Ezért kéri az EB-t, hogy az Euratom-Szerződés 35. cikkével összhangban független módon ellenőrizze a terület radioaktivitási szintjét, és vizsgálja ki ezt a problémát.

Thank you for your support, J. H.

openPetition international