Verwaltung

By Sergio Santamaria Santiagosa (Spanish) on limitation of the information rights during the Corona Virus crisis

Sergio Santamaría Santigosa
Collection finished
  1. Launched June 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatel si stěžuje na zhoršení uplatňování základních práv španělských občanů během stavu nouze vyhlášeného španělskou vládou z důvodu pandemie Covid-19. Kritizuje omezení volného pohybu, ke kterému došlo, když vláda nařídila přísnou izolaci občanů v jejich domovech, a přijetí řady bezdůvodných rozhodnutí, která jsou v rozporu s platnými unijními a vnitrostátními předpisy o transparentnosti a řádné správě. Španělská vláda uzavřela portál transparentnosti, čímž znesnadnila kontrolu a pochopení kroků, které podniká, a získávání informací o vývoji zdravotní krize. Výkon demokratické parlamentní kontroly vlády navíc byl výrazně omezen, neboť proběhla pouze jedna kontrolní schůze. Byla omezena činnost tisku: při tiskové konferenci s předsedou vlády byly cenzurovány otázky tisku: jejich počet byl omezen a každá z nich musela být předem posouzena generálním tajemníkem pro informace. Toto nečekané omezení je v rozporu s občanskými svobodami ve Španělsku, porušuje článek 11 Listiny základních práv Evropské unie a článek 3 Smlouvy o Evropské unii.

Thank you for your support, Sergio Santamaría Santigosa

openPetition international