Verwaltung

By Sergio Santamaria Santiagosa (Spanish) on limitation of the information rights during the Corona Virus crisis

Petitioner
3 Supporters 3 in European Union
Collection finished
  1. Launched June 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Petiționarul reclamă un regres în ceea ce privește exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor spanioli în timpul stării de alertă decretate de către guvern din cauza epidemiei de COVID-19. El critică limitările dreptului la liberă circulație, prin izolarea strictă a cetățenilor în locuințele lor și o serie de decizii nejustificate care afectează transparența și reglementările privind buna guvernanță în vigoare în Uniune și în statele sale membre. Organul executiv spaniol a decretat închiderea portalului pentru transparență, ceea ce face dificilă verificarea și înțelegerea acțiunilor pe care le desfășoară și obținerea de informații cu privire la evoluția crizei sanitare. În plus, activitatea controlului parlamentar democratic al guvernului a fost extrem de limitată, cu o singură sesiune de control asupra executivului. Acțiunile presei au fost limitate: în cadrul conferințelor de presă ale prim-ministrului, întrebările au fost cenzurate prin limitarea acestora și condiționarea lor de procesul de evaluare prealabilă de către secretarul de stat pentru informare. Această limitare neașteptată este contrară situației libertăților în vigoare în Spania, incompatibilă cu articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și cu articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

openPetition international