Verwaltung

Petition No 0441/2020 by Sergio Santamaria Santiagosa (Spanish) on limitation of the information rights during the Corona Virus crisis

Petitioner
3 Supporters 3 in European Union
Collection finished
  1. Launched June 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója kifogásolja, hogy a spanyol állampolgárok korlátozottan gyakorolhatták alapvető jogaikat a kormány által a Covid19 miatt elrendelt veszélyhelyzet idején. Bírálja a szabad mozgáshoz való jog korlátozását, a polgárok otthonukban való szigorú elszigetelését és egy sor olyan indokolatlan döntést, amelyek hatással vannak az átláthatóságra és a jó kormányzásra vonatkozó, az Unióban és a tagállamokban hatályos szabályozásra. A spanyol végrehajtó hatalmi ág elrendelte az átláthatósági portál bezárását, megnehezítve az általa végrehajtott intézkedések ellenőrzését és megértését, valamint az egészségügyi válság alakulásával kapcsolatos tájékoztatást. Emellett a kormány demokratikus parlamenti ellenőrzési tevékenységét is erősen korlátozták, és csak egyszer ülésezhetett a végrehajtó hatalmi ág feletti ellenőrzés gyakorlása céljából. A sajtót is korlátozták: a miniszterelnök sajtókonferenciái során cenzúrát alkalmaztak azáltal, hogy korlátozták és a tájékoztatási államtitkár előzetes értékelési eljárásához kötötték a kérdéseket. Ez a váratlan korlátozás ellentétes a szabadságjogok jelenlegi helyzetével Spanyolországban, és összeegyeztethetetlen az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkével és az Európai Unióról szóló szerződés 3. cikkével.

openPetition international