Verwaltung

By Sergio Santamaria Santiagosa (Spanish) on limitation of the information rights during the Corona Virus crisis

Sergio Santamaría Santigosa
Collection finished
  1. Launched June 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się na regres w korzystaniu z praw podstawowych przez obywateli hiszpańskich podczas stanu wyjątkowego ogłoszonego przez rząd w związku z COVID-19. Krytycznie odnosi się do ograniczeń prawa do swobodnego przemieszczania się, zakładających ścisłą izolację obywateli w ich miejscach zamieszkania, a także szeregu nieuzasadnionych decyzji mających wpływ na obowiązujące w Unii i jej państwach członkowskich zasady przejrzystości i dobrych rządów. Hiszpańska władza wykonawcza podjęła decyzję o zamknięciu portalu „Przejrzystość”, co utrudnia kontrolowanie i zrozumienie podejmowanych przez nią działań oraz pozyskiwanie informacji o rozwoju sytuacji w związku z kryzysem zdrowotnym. Ponadto poważnie ograniczono możliwość demokratycznej parlamentarnej kontroli rządu, ponieważ miała miejsce tylko jedna sesja kontroli nad władzą wykonawczą. Ograniczano media: na konferencjach prasowych premiera pytania były cenzurowane poprzez ograniczenie ich liczby i uzależnianie ich od uprzedniego procesu oceny dokonywanej przez sekretarza stanu ds. informacji. To nieoczekiwane ograniczenie jest sprzeczne z obowiązującymi w Hiszpanii swobodami, niezgodne z art. 11 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej i art. 3 Traktatu o Unii Europejskiej.

Thank you for your support, Sergio Santamaría Santigosa

openPetition international