Verwaltung

By Sergio Santamaria Santiagosa (Spanish) on limitation of the information rights during the Corona Virus crisis

Sergio Santamaría Santigosa
Collection finished
  1. Launched June 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľ petície sa sťažuje na zhoršenie výkonu základných práv španielskych občanov počas núdzového stavu vyhláseného vládou v súvislosti s ochorením COVID-19. Kritizuje obmedzenie práva na slobodu pohybu, prísne obmedzenie pohybu občanov len na ich domovy a viacero neodôvodnených rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú platné predpisy o transparentnosti a dobrej správe vecí verejných v Únii a jej členských štátoch. Španielska vláda nariadila uzavretie portálu transparentnosti, čo sťažuje kontrolu a pochopenie opatrení, ktoré prijíma, a tiež získavanie informácií o vývoji zdravotnej krízy. Okrem toho bola dramaticky obmedzená činnosť demokratickej parlamentnej kontroly vlády, keď kontrole exekutívy sa venovala len jedna schôdza. Došlo aj k obmedzeniu tlače: počas tlačových konferencií predsedu vlády dochádzalo k cenzúre otázok a otázky boli obmedzené a podmienené ich predchádzajúcim schválením štátnym tajomníkom pre informácie. Toto nečakané obmedzenie je v rozpore s platným stavom slobôd v Španielsku, nezlučiteľné s článkom 11 Charty základných práv Európskej únie a článkom 3 Zmluvy o Európskej únii.

Thank you for your support, Sergio Santamaría Santigosa

openPetition international