Tiere

W imieniu Federatia Romana pentru protectia si controlul animalelor (Rumuńska Federacja Ochrony i Kontroli Zwierząt), w sprawie traktowania bezpańskich psów w Rumunii

E. P.
  1. Launched 29/04/2020

Składający petycję twierdzi, że rząd Rumunii wprowadził skrajne środki w odniesieniu do bezpańskich psów. Twierdzi, że system ma na celu systematyczną eksterminację bezpańskich psów. Według niego wykorzystano poważny incydent z bezpańskim psem jako pretekst do zalegalizowania systematycznej eutanazji bezpańskich psów, bez kontrolowania identyfikatorów posiadanych przez psy oraz przy wyznaczeniu bardzo krótkiego terminu na odebranie zagubionych zwierząt przez właścicieli psów. Psy są rzekomo odławiane przy użyciu nieludzkich technik, takich jak „obroże dławiące”. Składający petycję twierdzi, że odnośne przepisy rumuńskie są surowsze niż gdziekolwiek indziej w UE. Składający petycję wzywa PE do nałożenia sankcji na Rumunię z powodu naruszenia przez rumuńskie organy zasad UE zapisanych w jej instrumentach założycielskich, w szczególności dotyczących poszanowania życia i integralności fizycznej zwierząt.

Thank you for your support, E. P.