Tiere

от името на Federatia Romana pentru protectia si controlul animalelor (Румънска федерация за защита и контрол на животните), относно отношението към бездомни кучета в Румъния

E. P.
  1. Launched 29/04/2020

Вносителят на петицията твърди, че правителството на Румъния е наложило крайни мерки, свързани с бездомните кучета. Той твърди, че системата цели систематичното изтребление на бездомни кучета, като използва сериозен инцидент с тези кучета като претекст да узакони систематичната евтаназия на бездомни кучета, без проверка за наличие на идентификационни чипове на кучетата и при предоставяне на собствениците на кучето на кратък срок да приберат изгубеното животно. Твърди се, че при улавянето на кучетата се използват нехуманни методи, като например „задушаващи нашийници“. Вносителят на петицията твърди, че по суровост посоченото румънско законодателство няма равно в ЕС. Вносителят призовава ЕП да наложи санкции на Румъния заради нарушаването на европейски принципи, заложени във фундаменталните инструменти, в частност зачитането на живота и физическата неприкосновеност на животните.

Thank you for your support, E. P.