Finanzen

W sprawie zobowiązania banków do oferowania jednolitych procedur autoryzacji transakcji dla usług online

Petitioner
0 Supporters 0 in European Union
Collection finished
  1. Launched August 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję twierdzi, że po wdrożeniu zmienionej dyrektywy w sprawie usług płatniczych niemal każdy bank opracował swój własny internetowy wniosek o świadczenie usług bankowych, a wymagania sprzętowe dotyczące niezbędnych urządzeń są bardzo zróżnicowane. Zaznacza on, że nie wszystkie banki polegają na bezpiecznych i niedrogich systemach, takich jak Chip-TAN. W związku z tym klienci banków często korzystają z usług bankowości internetowej na starych urządzeniach z systemem Android. Jego zdaniem, gdyby banki postanowiły polegać na takich systemach jak Chip-TAN, konsumenci mieliby łatwiejszy wybór między różnymi bankami, a jednocześnie skorzystaliby na wysokim poziomie bezpieczeństwa.