Finanzen

W sprawie zobowiązania banków do oferowania jednolitych procedur autoryzacji transakcji dla usług online

Andreas Löw
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 4 Wochen

Składający petycję twierdzi, że po wdrożeniu zmienionej dyrektywy w sprawie usług płatniczych niemal każdy bank opracował swój własny internetowy wniosek o świadczenie usług bankowych, a wymagania sprzętowe dotyczące niezbędnych urządzeń są bardzo zróżnicowane. Zaznacza on, że nie wszystkie banki polegają na bezpiecznych i niedrogich systemach, takich jak Chip-TAN. W związku z tym klienci banków często korzystają z usług bankowości internetowej na starych urządzeniach z systemem Android. Jego zdaniem, gdyby banki postanowiły polegać na takich systemach jak Chip-TAN, konsumenci mieliby łatwiejszy wybór między różnymi bankami, a jednocześnie skorzystaliby na wysokim poziomie bezpieczeństwa.

Thank you for your support, Andreas Löw

openPetition international