Umwelt

W sprawie zanieczyszczenia hałasem w pobliżu portów lotniczych

L. M.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się na poziom zanieczyszczenia hałasem w pobliżu portów lotniczych na Węgrzech, twierdząc, że węgierski rząd nie wypełnia swoich zobowiązań wynikających z dyrektywy 2002/49/WE odnoszącej się do oceny i zarządzania poziomem hałasu w środowisku (dyrektywa w sprawie hałasu w środowisku), ponieważ nie ustalił dopuszczalnych wartości hałasu w pobliżu lotnisk. Składający petycję twierdzi również, że władze nie dokonały strategicznego mapowania hałasu ani nie sporządziły planów działania, nie zorganizowały publicznych konsultacji w odniesieniu do tych ostatnich, jak zalecono w dyrektywie w sprawie hałasu w środowisku, i nie zdołały zapewnić ochrony zdrowia osób mieszkających w pobliżu portów lotniczych. Ponadto podkreśla on, że od sierpnia 2018 r. zmieniły się tory lotu, co spowodowało większe zanieczyszczenie hałasem wokół portu lotniczego w Budapeszcie.

Thank you for your support, L. M.

openPetition international