Tiere

W sprawie zabijania dzikich kóz na Teneryfie

Los Verdes
  1. Launched 04/04/2020

Składający petycję skarży się, że Rada Wyspy Teneryfy zleciła jednej z firm odstrzał 1000 dzikich kóz, które poruszają się swobodnie po parkach wiejskich Anaga i Teno. Składający petycję obawia się, że może to prowadzić do sytuacji, w których postrzelone zwierzęta, którym uda się uciec, będą cierpieć przez wiele dni w górach. Składający petycję zauważa również, że plan odstrzału jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Składający petycję przypomina, że rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania, które obowiązuje od dnia 1 stycznia 2013 r., oraz inne przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt służą temu, aby unikać niepotrzebnego bólu lub cierpienia stosownie do najnowszych dostępnych danych naukowych. Składający petycję prosi Unię Europejską, aby pomogła zapobiec planowanemu odstrzałowi.

Thank you for your support, Los Verdes