Handelspolitik

W sprawie strat poniesionych przez jego gospodarstwo z powodu środków sprzecznych z unijnymi przepisami

Ermanno De Chino
  1. Launched December 2019

Składający petycję, właściciel gospodarstwa, w którym hoduje się i sprzedaje matki pszczele, skarży się na ogromne straty finansowe poniesione z powodu środków niedawno przyjętych przez Region Sycylii i Komisję. W dniu 28 czerwca 2019 r. Region Sycylii wydał ustawę nr 1343, na której podstawie powstała strefa chroniona o promieniu 5 km na obszarze między Lentini, Carlentini i Katanią i która to ustawa tak naprawdę zakazuje eksportu matek pszczelich poza ten region. Składający petycję skarży się również, że Komisja ponownie włączyła Sycylię do strefy chronionej, o której mowa w decyzji wykonawczej Komisji 2014/909/UE w sprawie niektórych środków ochronnych w odniesieniu do potwierdzonych przypadków występowania małego chrząszcza ulowego we Włoszech. Według składającego petycję środki podjęte przez Region Sycylii i Komisję są w oczywisty sposób sprzeczne z przepisami decyzji wykonawczej 2017/2174/UE, która przewiduje możliwość eksportu matek pszczelich pod warunkiem spełnienia pewnych wymogów.

Thank you for your support, Ermanno De Chino