Handelspolitik

W sprawie przepisów przejściowych dotyczących osiedlania się obywateli brytyjskich w państwach członkowskich UE

Hans Moerbeek
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składający petycję wyraża zaniepokojenie z powodu utraty obywatelstwa UE przez obywateli brytyjskich oraz ich prawa do swobodnego przemieszczania się w UE. Twierdzi on, że UE ma obowiązek opieki wobec wszystkich obywateli UE. Składający petycję wzywa do ustanowienia przepisów przejściowych umożliwiających obywatelom brytyjskim wybór miejsca zamieszkania w jednym z państw członkowskich UE w okresie przejściowym trwającym 5 lat, przy wsparciu ze strony państw członkowskich dla tych obywateli, aby umożliwić im w szczególności ubieganie się o obywatelstwo w tym państwie członkowskim. Składający petycję zwraca się również do Parlamentu Europejskiego o wsparcie europejskiej inicjatywy obywatelskiej w sprawie stałego obywatelstwa Unii Europejskiej.

Thank you for your support, Hans Moerbeek
pro