Soziales

W sprawie problemów napotykanych przez osoby niepełnosprawne w Bułgarii

федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
  1. Launched 25/02/2020

Składający petycję wyraża głębokie zaniepokojenie nieustannymi ograniczeniami w stosunku do osób niepełnosprawnych w Bułgarii. Wyjaśnia, że władze stopniowo ograniczają lub wycofują ułatwienia i świadczenia dla osób niepełnosprawnych, co sprawia, że egzystencja osób niepełnosprawnych staje się niezwykle trudna. Składający petycję twierdzi, że w roku 2010 r. Bułgaria zniosła możliwość dziedziczenia renty, którą osoba niepełnosprawna mogła pobierać po śmierci rodzica. Miesięczny dodatek do transportu wynosi obecnie w przeliczeniu 5 euro, a miesięczny dodatek z tytułu niepełnosprawności mieści się w przedziale od 75 do 150 euro. Składający petycję wyraża przekonanie, że w Bułgarii istnieje potrzeba gruntownych reform.

Thank you for your support, федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"