Mitbestimmung

W sprawie domniemanego naruszenia art. 20 ust. 2 lit. b) TFUE przez Wielką Brytanię

T. R.
  1. Launched November 2019

Składający petycję skarży się, że aby móc głosować w wyborach europejskich w dniu 23 maja 2019 r., obywatele niektórych państw członkowskich musieli wypełnić specjalny formularz rejestracyjny – „Formularz rejestracji wyborców do Parlamentu Europejskiego” – nawet jeżeli byli oni już wpisani do rejestru wyborców. Zdaniem składającego petycję stanowi to dyskryminację obywateli UE spoza Wielkiej Brytanii, którzy de facto musieli rejestrować się dwa razy. Po drugie, składający petycję zwraca uwagę na fakt, że obywatele posiadający podwójne obywatelstwo (brytyjskie oraz irlandzkie, maltańskie i cypryjskie) nie byli zobowiązani do wypełnienia takiego formularza.

Thank you for your support, T. R.