Umwelt

W imieniu Uniunea Salvați România, w sprawie transgranicznego zanieczyszczania rzeki Temesz w Rumunii

Uniunea Salvati Romania
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składająca petycję twierdzi, że od 10 lat miejska oczyszczalnia ścieków w Lugoj poważnie zanieczyszcza rzekę Temesz, co wpłynęło na wodę dostarczaną do wielu gospodarstw domowych w Rumunii i Serbii. Składająca petycję skarży się, że choć na firmę zarządzającą oczyszczalnią ścieków nałożono przez lata wiele grzywien, wciąż w sposób niezakłócony pracuje ona i zanieczyszcza rzekę. Według składającej petycję w 2009 r. rozpoczęto renowację oczyszczalni ścieków, lecz w 2016 r. audyt przeprowadzony przez Rumuński Trybunał Obrachunkowy wykazał poważne niedociągnięcia w wykonaniu projektu, ponieważ większości prac nie ukończono lub były wykonane nieprawidłowo.

Thank you for your support, Uniunea Salvati Romania