Culture

W imieniu Sinn Féin, w sprawie domniemanego naruszenia w Dublinie dyrektywy dotyczącej oczyszczania ścieków komunalnych

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się, że ścieki z oczyszczalni ścieków Ringsend są odprowadzane do Zatoki Dublińskiej, której UNESCO nadało status rezerwatu biosfery. Składający petycję uważa, że stanowi to zagrożenie dla jakości wody, różnorodności biologicznej, ekosystemu i zdrowia ponad 300 000 mieszkańców. Informuje, że problem był szczególnie poważny latem 2019 r., kiedy na kilku plażach w Dublinie obowiązywał tymczasowy zakaz kąpieli z powodu nadmiernego zrzutu ścieków z oczyszczalni Ringsend. Zgłasza ponadto, że Komisja wszczęła postępowanie przeciwko Irlandii w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego z powodu nieprzestrzegania odpowiednich przepisów UE w tym zakresie. Składający petycję zwraca się do Parlamentu o zapewnienie, by rząd irlandzki przestrzegał dyrektywy dotyczącej oczyszczania ścieków komunalnych i rozwiązał problemy spowodowane zrzutem ścieków z oczyszczalni Ringsend.

Link to the petition

Image with QR code