Gesundheit

V mene Španielskej spoločnosti pre zdravie a integratívnu medicínu a Národného združenia homeopatov, o integratívnu medicínu

1. Launched 04/04/2020

Predkladateľka petície vyzýva EÚ, aby odsúdila španielsku vládu za to, že začala v médiách komunikačnú kampaň proti tomu, čo nazýva vláda „pseudoterapia“ – tzv. Plán proti pseudoterapiám a pseudovedám. Podľa predkladateľa petície vláda investovala viac ako 1,1 miliónov EUR do tejto kampane, ktorá sa pokúša zdiskreditovať určité druhy liečebných postupov, ktoré sú podľa predkladateľa petície prospešné pre zdravie a odporúčajú ich tisíce odborníkov, ktorí ich predpisujú na zdravotné účely, ako prevenciu chorôb a v prospech svojich pacientov. Takáto liečba zahŕňa akupunktúru, ktorá sa používa na liečbu bolesti alebo ako homeopatický liečebný prostriedok a ktorú EÚ považuje za liečebný prípravok v súlade s článkom 1 ods. 5 smernice Európskeho parlamentu a Rady 2001/83/ES zo 6. novembra 2001, ktorou sa ustanovuje zákonník Spoločenstva o humánnych liekoch. Predkladateľka petície vyjadruje znepokojenie nad oneskorením pri zavádzaní právnych predpisov o homeopatickej medicíne, keďže 28. apríla 2018 bolo v štátnom úradnom vestníku uverejnené nariadenie č. SSI/425/2018 z 27. apríla 2018, v ktorom sa uvádza, že homeopatické lieky musia byť úradne povolené. Predkladateľka petície žiada, aby: • mal španielsky štát povinnosť dodržiavať európske právne predpisy týkajúce sa tejto oblasti zdravotnej starostlivosti; • v záujme vytvorenia regulačného rámca na európskej úrovni s cieľom zabezpečiť, aby sa integratívna medicína, jej liečebné postupy a prax vykonávali bezpečne a aby boli akademicky a vedecky schopné reagovať na rastúci dopyt zo strany pacientov v tejto oblasti, pričom si pacienti môžu slobodne vybrať liečbu, ktorú uprednostňujú, a odborníkov, ktorí môžu slobodne vykonávať svoje povolanie.

Thank you for your support, Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa, Asociación Española de Médicos Integrativos, Federación Española de Sanitarios por la Medicina Integrativa, Sociedad de Acupuntura Médica de España