Gesundheit

W imieniu Hiszpańskiego Stowarzyszenia na rzecz Zdrowia i Medycyny Integracyjnej, Narodowego Zrzeszenia Homeopatycznego, w sprawie medycyny integracyjnej

1. Launched 04/04/2020

Składająca petycję apeluje, aby UE potępiła hiszpański rząd, który rozpoczął w krajowych środkach masowego przekazu kampanię reklamową wymierzoną w sposoby leczenia określane przezeń jako „pseudoterapie” – „Plan przeciwko pseudoterapiom i pseudonauce”. Według składającej petycję rząd zainwestował w tę kampanię ponad 1,1 mln EUR, dążąc do zdyskredytowania określonych terapii, które – zdaniem składającej petycję – są korzystne dla zdrowia i są zalecane przez tysiące specjalistów przepisujących je zarówno w celach zdrowotnych, jak również w celu zapobiegania chorobom i zapewniania pacjentom dobrego samopoczucia. Terapie takie obejmują akupunkturę, która jest stosowana do walki z bólem, lub środki homeopatyczne, które są uznawane przez UE za produkt leczniczy zgodnie z art. 1 ust. 5 dyrektywy 2001/83/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do produktów leczniczych stosowanych u ludzi. Składająca petycję wyraża zaniepokojenie w związku z opóźnieniami w uregulowaniu usług medycyny homeopatycznej, zważywszy że w dniu 28 kwietnia 2018 r. opublikowano w państwowym dzienniku urzędowym zarządzenie SSI/425/2018 (z dnia 27 kwietnia 2018 r.) nakazujące wprowadzenie licencji na obrót lekarstwami homeopatycznymi. Składająca petycję wnosi, aby: • zobowiązać Hiszpanię do przestrzegania europejskiego prawodawstwa w odniesieniu do przedmiotowej dziedziny opieki zdrowotnej; • opracować na szczeblu europejskim ramy regulacyjne, które zapewnią bezpieczne świadczenie i uregulowanie, pod względem akademickim i naukowym, usług medycyny integracyjnej, w tym stosowanych w jej ramach terapii i praktyk – tak by odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie w tej dziedzinie ze strony pacjentów oraz by pacjenci mogli swobodnie wybierać rodzaj terapii, a profesjonaliści mogli swobodnie wykonywać swój zawód.

Thank you for your support, Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa, Asociación Española de Médicos Integrativos, Federación Española de Sanitarios por la Medicina Integrativa, Sociedad de Acupuntura Médica de España