Gesundheit

U ime španjolskog društva za zdravlje i integrativnu medicinu i nacionalne skupštine za homeopatiju, o integrativnoj medicini

1. Launched 04/04/2020

Podnositeljica predstavke poziva EU da osudi španjolsku vladu zbog toga što je u masovnim medijima u zemlji pokrenula promidžbenu kampanju protiv onog što naziva „pseudoterapije” – „Plan za borbu protiv pseudoterapija i pseudoznanosti”. Prema podnositeljici predstavke, vlada je uložila više od 1,1 milijun EUR u tu kampanju, kojom se pokušava diskreditirati određene terapije koje su, po mišljenju podnositeljice predstavke, korisne za zdravlje i preporučuju ih tisuće stručnjaka koji ih propisuju u zdravstvene svrhe te za sprečavanje bolesti i dobrobit pacijenata. U takve se terapije ubraja i akupunktura koja se koristi za liječenje boli ili kao homeopatski lijek i koju EU smatra lijekom u skladu s člankom 1. stavkom 5. Direktive 2001/83/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 6. studenog 2001. o Zakoniku zajednice o lijekovima za humanu primjenu. Podnositeljica predstavke izražava zabrinutost zbog kašnjenja u pogledu uredbe o homeopatskim lijekovima s obzirom na to da je 28. travnja 2018. u službenom državnom glasniku objavljena Odluka SSI/425/2018 od 27. travnja 2018., u kojoj se navodi da se za homeopatske lijekove mora izdati dozvola. Podnositeljica predstavke poziva: • da se španjolska vlada obveže na poštovanje europskog zakonodavstva u tom području zdravstvene skrbi; • da se na europskoj razini razvije regulatorni okvir kako bi se osiguralo da se integrativna medicina, njezine terapije i praksa provode na siguran način te da su akademski i znanstveno regulirane radi odgovora na sve veću potražnju pacijenata u tom području, pri čemu bi pacijenti mogli sami izabrati terapiju koju preferiraju, a stručnjaci slobodno obavljati svoju profesiju.

Thank you for your support, Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa, Asociación Española de Médicos Integrativos, Federación Española de Sanitarios por la Medicina Integrativa, Sociedad de Acupuntura Médica de España