Gesundheit

Z integratív gyógyászatról

1. Launched 04/04/2020

A petíció benyújtója arra kéri az EU-t, hogy ítélje el a spanyol kormányt, amiért az reklámkampányt indított az országos tömegmédiában az általa „álterápiáknak” nevezett gyakorlatok ellen. A kampány neve: „az álterápiák és áltudományok elleni terv”. A petíció benyújtója szerint a kormány több mint 1,1 millió eurónyi forrást biztosított a kampánynak, amelynek célja – a petíció benyújtója szerint – bizonyos terápiák hiteltelenítése, köztük olyan terápiáké is, amelyek kedvező hatást gyakorolnak az egészségre, és használatukat több ezer szakember ajánlja, írja elő gyógymódként, betegségmegelőzési módszerként és a betegek jóllétének javítása céljából. Ilyen terápia például az akupunktúra, amelyet fájdalomcsillapítóként vagy homeopátiás gyógymódként alkalmaznak, és amelyet az EU az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló, 2001. november 6-i 2001/83/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 1. cikkének (5) bekezdésével összhangban gyógyszernek tekint. A petíció benyújtója aggodalmát fejezi ki a homeopátiás gyógyszerekről szóló rendelet késedelmével kapcsolatban, mivel 2018. április 28-án a Hivatalos Állami Közlönyben közzétették a 2018. április 27-i SSI/425/2018 rendeletet, amely kimondja, hogy a homeopátiás gyógyszereket engedélyezni kell. A petíció benyújtója a következőket kéri: • a spanyol állam feleljen meg az egészségügyi ellátás ezen területére vonatkozó uniós jogszabályoknak; • uniós szinten dolgozzanak ki egy olyan szabályozási keretet, amely biztosítja, hogy az integratív orvostudományt, annak terápiáit és gyakorlatát biztonságosan végezzék és tudományos alapon szabályozzák annak érdekében, hogy ezen a területen eleget tegyen a betegek növekvő igényeinek, lehetővé téve a betegek számára, hogy szabadon választhassák meg az általuk előnyben részesített kezelést, a szakemberek számára pedig, hogy szakmájukat szabadon gyakorolhassák.

Thank you for your support, Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa, Asociación Española de Médicos Integrativos, Federación Española de Sanitarios por la Medicina Integrativa, Sociedad de Acupuntura Médica de España