Health

U ime organizacije Collectif des citoyens européens du narbonnais, o pravu svakog građanina koji živi blizu lokacije Orano Malvési na život u zdravom okolišu

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositeljica predstavke govori o regiji Occitanie u Languedocu, autentičnoj vinarskoj regiji koju veoma cijeni brzorastuća zajednica Europljana, smještenoj u blizini Narbonnea. Na udaljenosti manjoj od dva km od stambenih četvrti u Narbonneu trgovačko društvo Orano Malvési-Narbonne, koje je u vlasništvu francuske države i međunarodnih investitora, pročišćava 25 % ukupne svjetske količine urana i 100 % urana u Francuskoj. Lokacija je klasificirana kao lokacija visokog praga prema Direktivi SEVESO. Od 1959. ondje je prerađeno 500 000 tona urana za opskrbu 58 nuklearnih reaktora u Francuskoj te drugih partnera u Europi i stranih kupaca. Nagomilani onečišćeni otpad (400 000 m3) klasificira se kao bazna nuklearna elektrana. Iz lokacije se u okoliš ispuštaju kemijski i klimatski onečišćivači, među ostalim u Canal de la Robine (koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu baštine), koji se ulijeva u lagunu kod mjesta Étang de Bages-Sigean, područja zaštićenog u okviru mreže Natura 2000. Kad je 2004. puknuo nasip i isteklo 30 000 m3 radioaktivnog mulja, započeli su javni prosvjedi protiv utjecaja te lokacije na okoliš (zrak, voda, tlo i obalni pojas) i njene opasnosti. U biljkama i usjevima (voće, žitarice) u blizini lokacije otkrivena je prisutnost urana i produkata raspadanja urana. Podnositeljica predstavke također ukazuje na znatno višu stopu smrtnosti od raka pluća i činjenicu da nije provedena epidemiološka studija. Odobrena su nova postrojenja koja će dovesti do novog ispuštanja tvari i trenutačnoj razini emisija dodati preko 40 000 m3 otrovnih plinova po satu. Podnositeljica predstavke osporava zakonitost javne istrage provedene prije nego što je to odobrenje dano. Nova tvornica za proizvodnju uran-dioksida nadalje je odobrena 2018., taj put bez ikakve javne rasprave ili studije utjecaja te bez informiranja lokalnog stanovništva o zdravstvenim, ekološkim i gospodarskim posljedicama. Organizacija Collectif des citoyens européens du narbonnais odlučila je zahtijevati svoje pravo na život u zdravom okolišu kako bi se u budućnosti spriječile ekološke i javnozdravstvene katastrofe.

Link to the petition

Image with QR code