Health

în numele „Collectif des citoyens européens du Narbonnais”, privind dreptul tuturor cetățenilor care locuiesc în apropierea uzinei Orano Malvési de a trăi într-un mediu sănătos

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Petiționara se referă la regiunea Occitania din Languedoc, o regiune viticolă, autentică, mult apreciată de o comunitate de europeni în creștere rapidă, situată în apropiere de Narbonne. La mai puțin de 2 km de cartierele rezidențiale ale Narbonnei, societatea Orano Malvési-Narbonne, deținută de statul francez și de investitori internaționali, purifică 25 % din întreg uraniul la nivel mondial și 100 % din uraniul din Franța. Uzina este clasificată ca amplasament Seveso de nivel superior. Din 1959 au fost prelucrate 500 000 de tone de uraniu, furnizat unui număr de 58 de reactoare nucleare din Franța, altor parteneri din Europa și unor clienți străini. O haldă de deșeuri contaminate (400 000 m3) este clasificată instalație nucleară de bază. Uzina deversează în mediu poluanți chimici și care afectează clima, inclusiv în Canal de la Robine (sit de patrimoniu UNESCO), care se varsă în lagună la Étang de Bages-Sigean, o zonă protejată Natura 2000. Atunci când, în 2004, s-a spart un dig și a fost deversat un volum de 30 000 m3 de nămol radioactiv, au avut loc proteste publice din cauza impactului asupra mediului (aer, apă, sol și zone riverane) și a pericolului reprezentat de această deversare. Au fost detectate uraniu și produse derivate în plante și culturi agricole (fructe, cereale) în apropierea uzinei. Petiționara semnalează și o rată de mortalitate datorată cancerului pulmonar semnificativ mai ridicată și faptul că nu a fost efectuat niciun studiu epidemiologic. Au fost autorizate noi instalații care generează emisii suplimentare și adaugă 40 000 m3 de gaze toxice pe oră nivelului actual al emisiilor. Petiționara contestă caracterul legal al anchetei publice care a avut loc înainte de acordarea acestei autorizații. O nouă fabrică producătoare de dioxid de uraniu a fost autorizată în 2018, de data aceasta fără nicio consultare publică sau studiu de impact și fără a informa populația locală în legătură cu consecințele medicale, ecologice și economice. „Colectif des citoyens européens du Narbonnais” a hotărât să ceară dreptul de a trăi într-un mediu sănătos pentru a preveni producerea de dezastre ecologice sau de sănătate publică în viitor.

Link to the petition

Image with QR code