Szülési szabadságról visszatérő nők foglalkoztatási feltételei tekintetében a megkülönböztetésmentesség elvének állítólagos megsértéséről 

petitioner
Petition is directed to
Petitionsausschuss des Europäischen Parlaments
0 0 in European Union
Collection finished
  1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója azt állítja, hogy Bulgáriában megsértették és szabálytalanságokat követtek el az uniós jog alkalmazása során az egyenlőség elvét és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni védelmet illetően a foglalkoztatás és a munkavállalók jogainak védelme terén. A petíció benyújtója és más aláírók ismertetik saját eseteiket – mindannyian olyan dolgozó anyák, akik jogszerű szülési szabadságukat töltötték, de akiket a munkáltató azzal büntette, hogy a szülési szabadságról való visszatérésüket követően megtagadták tőlük a megfelelő béremeléshez való jogot, mivel nem kaptak éves teljesítményértékelést. A munkavállalók fizetésének emelése esetén nincs egyértelmű és konkrét szabály ennek konkrét végrehajtására vonatkozóan, ami azt eredményezi, hogy a munkáltatók téves értelmezéseket alkalmazhatnak, és diszkriminatív gyakorlatok alakulhatnak ki a jogszabályok alkalmazása során. A petíció benyújtója kijelenti, hogy a nemzeti jogszabályoknak meg kell felelniük a megkülönböztetésmentességről szóló uniós jogszabályoknak. Ezek közül az alábbiakra hivatkozik: a foglalkoztatási keretirányelv (2000/78/EU irányelv), a foglalkoztatás és munkavégzés során – beleértve a foglalkoztatói nyugdíjrendszereket is – a nemi alapon történő megkülönböztetés tilalmáról szóló 2006/54/EU irányelv (átdolgozás), az Európai Parlament 2015. május 20-i állásfoglalása a szülési szabadságról (2015/2655 (RSP)) és számos kötelező erejű nemzetközi jogi aktus, amelyeknek Bulgária is részes fele (például az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény, a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ-egyezmény).

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now